Karen

La Norma

Vi klarede den Karen
Udkom november 2008
Genoptrykt i 2010

Hovedpersonerne i bogen er Karen og Jens Vase. Gennem bogen hører vi om Karens oplevelser hos bedsteforældrene i Studstrup og om hendes og kammeraternes skolegang, pligter og leg. Hun beretter om Skødstrup skole, om egnen og dens beboere og om sin fars evige søgen efter noget større. Da familien flyttede til Skrødstrup ved Mariager, fik det store konsekvenser for Karen.

Jens Vase blev født i Vasehuset ved Kærbybro og flyttede senere til Hem.  Gennem ham hører vi om datidens skolevæsen, soldatertid, handler, håndværk m.m. I modsætning til sin far overlevede Jens den smitsomme spanske syge. I 1923 blev han gift med Karen, og de overtog gården i Hem. Deres liv ændredes dramatisk, da de erfarede, at gården var forgældet. De fik brug for al deres optimisme og gåpåmod.

Bogen er et tidsbillede og et stykke egns historie, for den er baseret på båndoptagelser med Karen og Jens Vase, som begge fortæller om datidens skik og brug, sammenhold og savn, muligheder og begrænsninger, frygt og glæde.

Bogen blev genoptrykt i 2. oplag i 2010.

La Norma
Udkom september 2009
Oversat til amerikansk 2010

En dansk trapez stjernes vej til international berømmelse.

”Højderne var mit fristed, for kun deroppe udenfor Tantes rækkevidde, var jeg i sikkerhed”, siger La Norma

For at forstå, hvorfor hun kunne føle sikkerhed i trapezen højt over jorden og uden sikkerhedsnet, må man læse beretningen om hendes liv.

Norma Nielsen blev født i Randers i 1926. Knapt 16 år gammel slog hun sit navn fast som trapezkunstnerinden, La Norma. Overalt i verden vakte den smukke danske pige opsigt for sit mod, sin præcision og elegante optræden. Men bag succes’en gemte hun på en smerte, som hun ikke kunne dele med nogen. Med denne bog får vi for første gang at vide, hvad der skete, fra dengang hun 14 år gammel blev sendt med en fremmed til København for at blive oplært, og til hendes navn var på plakater i store dele af verden. 

La Normas luftnummer var enestående, men hendes måde at overleve på er om muligt endnu mere bemærkelsesværdig.  Bogen om La Norma er en gribende beretning om succes, skuffelser, savn og smerte.

Bogen fås også med CD Rom med engelsk/amerikansk tekst.

Nomineret ved Ordets Dag 2010

 

 

Stærke Bånd

Som en fugl på træk

Stærke Bånd
En sandfærdig beretning om to familieskæbner
Udkom oktober 2011

Bogen Stærke bånd er opdelt i to sektioner: Vognmandens børn og En stor tøs græder ikke.

Vognmandens børn handler om ni søskende, som alt for tidligt mistede deres forældre. Da det yngste barn blev døbt ved sin mors kiste var sorgen ubeskrivelig. Halvandet år senere døde også børnenes far. Tilbage stod ni forældreløse søskende i alderen 0 – 21 år. Fællesskab var for de børn vigtigere end personlige interesser, og ved et enestående samarbejde fik de hverdagen til at hænge sammen. En beretning om sorg, glæde, slid og sammenhold.

En stor tøs græder ikke handler om tillid og svigt. Den 14-årige Krista blev ikke taget med på råd, da hun blev fæstet bort til sin moster. Uden ringeste anelse om sin mosters skyggeside og uberegnelige sind ankom hun til sin nye plads. Ingen greb ind overfor det tyranni, hun blev udsat for. Da hun endelig slap fri, vidste hun knapt, hvad hun skulle stille op med friheden.

Bogens omslag
Spindelvævet på bogens omslag har dobbelt betydning. De mange fine tråde symboliserer det netværk, der holdt de ni søskende oppe, men det illustrerer også det net, som Krista var fanget i hos sin moster.

Som en fugl på træk
- om en mand og hans bedrifter
Udkom september 2013

”Jeg blev født som en fejltagelse, og der er meget, jeg kunne og skulle have gjort anderledes, men én ting er jeg glad for. At jeg ikke gjorde som alle andre”.

Det var ordene fra en mand, som kort før sin død så tilbage på sit liv. Det lå i kortene, at han skulle være tjenestekarl, skønt det nærmest var det sidste, han ønskede.

Derfor besluttede han, at han ikke ville gro fast noget sted. Når han talte om de steder, han havde boet, omtalte han dem som sine rastepladser. Bogen, Som en fugl på træk, handler om et menneske med en enestående hukommelse. En dag modtog han en besked, som bragte ham ud af fatning. Mange år senere mindede han om, at det er vigtigt at kunne huske, men mindst ligeså vigtigt er det at kunne glemme.

95 år gammel besluttede han at afslutte sit liv. Han var klar til sin sidste rasteplads.

Nomineret ved Ordets Dag 2014